بازخوانی سنت حسنه افطاری دادن
ضیافت افطاری مسئولین چطور برگزار می شود؟/پای این سفره های افطار ننشینید!
دیده می شود که در برخی از این ضیافت ها 10 نوع غذا با انواع و اقسام دسرهای رمضان برگزار می گردد که در نهایت اسراف و تجمل گرایی و حیف و میل بیت المال نتیجه این مهمانی های اشرافی است.
به گزارش فرهنگ نیوز، خداوند حکیم، حكمت و رمز و راز صله رحم را در ايجاد عاطفه و مهرورزيدن خويشان به همديگر، تبيين و تشريح فرموده است; آنجا كه مى فرمايد: «... فانّى انا الله الرحمن الرحيم و الرحم انا خلقتها فضلاً من رحمتى لتعاطف بها العباد و لها عندى سلطانٌ فى معاد الاخرة....»; من خداى بخشنده و مهربانم و رحم را، كه يك فضل و فضيلتى است، من خودم به اقتضاى رحمت خويش آفريدم تا انسان ها بدين وسيله به يكديگر مهر و عطوفت ورزند و در قيامت نيز در نزد من حجت قاطعى داشته باشند.
كسى از پيامبر اكرم(ص) پرسيد: هدف از رسالت تو چيست؟ حضرت فرمود: هدف از رسالت من بندگى خداى يكتا، شكستن بت ها و پيوند ميان ارحام است.(بحارالانوار، ج 38، باب 65، حديث 49)
صله رحم نزد خدای سبحان چنان مهم است که آن را از جهت پاداش ،سریع ترین پاداش قرار داده است و افزون بر پاداش اخروی، پاداش دنیوی و زود هنگام برای آن مقرر داشته است به گونه ای که خاندان گناهکار نیز با رعایت صله رحم میان خود،دارایی های آن ها فزونی یافته و با نیکی به یکدیگر بر عمرشان افزوده می شود.
مصادیق صله رحم عبارت است از ترک آزار خویشاوندان، سلام و تکریم، اطعام اگر به جرعه آبی باشد، عیادت از بیمار، شرکت در مراسم عزا، زیارت و دیدار، هدیه دادن و تامین نیازهای آنان پیش از دیگران.
هر كس از شما که در اين ماه روزه دار مؤمنى را افطار دهد
بنا بر روایات وارده از ائمه اطهار(ع)، افطاری دادن چنان نزد خداوند پسندیده است که پروردگار عالم، بندگان خود را به واسطه این بخشش ، اینگونه وعده داده است:
حضرت رضا (ع) از پدران گرامی خود از امیرالمؤمنین (ع) نقل می کند که رسول خدا در خطبه ای چنین فرمود: اى مردم! هر كس از شما اين ماه روزه دار مؤمنى را افطار دهد در در پيشگاه خداوند پاداش آزاد كردن بنده ای براى او خواهد بود و موجب آمرزش گناهان گذشتهاش مىشود. عرض شد: اى رسول خدا! همه ما بر اين كار توانا نيستيم! فرمود: از آتش جهنّم خود را نگاه داريد، هر چند با افطار دادن نيم خرمايى. از آتش جهنّم خود را نگاه داريد، هر چند با افطار دادن يك جرعه آب باشد. (بحارالأنوار، ج96 ،ص 357به نقل از امالى و عيون اخبارالرضا)
رسول خدا (ص) در خطبه آخرین روز ماه شعبان فرمود: هرکس در ماه رمضان روزه داری را سیر نماید ، خداوند از حوض من به او می نوشاند به گونه ای که بعد از آن تشنه نخواهد شد.(بحارالأنوار ،ج96، ص 342 به نقل از دَعَائِمُ الْإِسْلَام)
حضرت صادق (ع) فرمود: هر مؤمنی در شبی از شب های ماه رمضان به مؤمنی دیگر افطار دهد ، خداوند برای او اجر آزاد کردن سی کنیز مؤمن را اعطا می کند ، و به ازای این افطار ، یک دعای مستجاب خواهد داشت. (بحارالأنوار ،ج96، ص 316 به نقل از ثواب الاعمال)
امام صادق(ع) نیز می فرماید: کسی که مؤمنی را افطاری دهد، کفاره یک سال گناه او شمرده می شود، و کسی که دو مؤمن را افطاری دهد، بر خداوند است که او را وارد بهشت سازد.( وسائل الشیعه، ج 7، ص 101 و 102. حدیث 9) اما متاسفانه گاهی آفت چشم و همچشمی این سنت حسنه را هم به سمت تجمل گرایی و اسراف می کشاند.
پنج گروه مورد لعن من و هر پیامبر مستجاب الدعوه اند
رسول خدا فرمودند: پنج گروه مورد لعن من و هر پیامبر مستجاب الدعوه اند: کسی که بر کتاب خدا بیافزاید، آن که سنت مرا ترک کند، کسی که قَدَرِ الهی را تکذیب کند، آن که حلال شمرد از عترت من چیزی را که خدا حرام کرده است و کسی که اموال عمومی را به خود اختصاص دهد و آن را بر خویش حلال شمارد.(الکافی، ج2، ص293)
اسرافگر سه نشانه دارد؛ مهمانی های اشرافی برخی از کارگزاران حکومت اسلامی
چند سالی است که افطاری دادن کارگزاران نظام نیز که در حقیقت محفلی برای نشست های سیاسی آنان است، زمینه ای برای سلب اعتماد افراد جامعه شده است، چرا که چنان سفره های پرزرق و برقی گسترده می شود که حکایت از بسیاری آفت ها دارد که متاسفانه در میان کارگزاران حکومت اسلامی رواج پیدا کرده است. دیده می شود که در برخی از این ضیافت ها 10 نوع غذا با انواع و اقسام دسرهای رمضان برگزار می گردد که در نهایت اسراف و تجمل گرایی و حیف و میل بیت المال نتیجه این مهمانی های اشرافی است.
ساده زیستی حاکمان و کارگزاران موجب آرامش و اعتماد امت اسلامی به رهبران می شود، از این رو امیرالمومنان(ع) در بخشی از نامه تاریخی خویش به عثمان حنیف، فرماندار بصره چنین می نگارند:... پیشوای شما (علی بن ابیطالب)، از دنیا به دو لباس کهنه و از خوراک به دو قرص نان بسنده کرده است. آگاه باشید که شما هرگز توان آن را ندارید؛ ولی با زهد، پارسایی و تلاش و پاکی و استواری مرا یاری کنید. به خدا سوگند من از دنیای شما، طلا و نقره ای نیندوخته و از غنایم و ثروت های آن، ذخیره نکرده و برای لباس کهنه ام، بدلی آماده نساخته ام و از زمین آن، یک وجب به خود اختصاص نداده و از این دنیا جز خوراک ناچیز بهره ای نبرده ام.(نهج البلاغه، نامه45)
امیر المومنین از (ع) می فرماید: خدا از حاکم اسلامی پیمان گرفته است که در برابر پرخوری ستمگران و گرسنگی مظلومان سکوت نکند.(الامالی،طوسی،ص374)
امام علی(ع) می فرماید: اسرافگر سه نشانه دارد: می خورد چیزی راکه برای او نیست، می پوشد چیزی را که برای وی نیست و می خرد چیزی را که برای او نیست.(الخصال،ص98)
خداوند حکیم برای هر دستوری که در اسلام ناب محمدی داده است، برنامه ای هم قرار داده است که به عنوان سبک زندگی اسلامی جامعه اسلامی به شمار می رود. اما متاسفانه تجمل گرایی برخی از کارگزاران به عنوان الگوی جامعه اسلامی باعث از میان رفتن اعتبار و اعتماد آنان در میان افراد جامعه می شود و از سویی دیگر این رفتار غربی که با اسلام منافات دارد زمینه گسترش اسراف و تجمل گرایی را در میان اقشار مختلف جامعه فراهم می کند.
رسانه ملی؛ فرصت مناسبی برای تبلیغ و ترویج سبک زندگی اسلامی در ماه مبارک رمضان
بخشی از تفریحات شب های ماه رمضان روزه داران برنامه های نمایشی است که از رسانه ملی پخش می شود. رسانه ملی، به عنوان یک رسانه تاثیرگذار، نقش به سزایی در ترویج افطاری های ساده دارد که خود باعث افزایش صله رحم در میان افراد می شود و از آنجا که سریال های ماه مبارک رمضان بیننده بیشتری را دارا می باشد، بدون تردید می تواند فرصت مناسبی برای تبلیغ و ترویج سبک زندگی اسلامی در ماه مبارک رمضان باشد.
امیدواریم امسال ماه رحمت خداوندی را به دور از اسراف و تجمل گرایی و ترویج افطاری های ساده و با صفا پشت سر بگذاریم و بتوانیم با دستگیری از فقیران جامعه اسلامی کمی هم به شیوه امام علی(ع) رفتار کنیم.
نظرات شما عزیزان:
ارسال توسط عمار
آخرین مطالب